az oldal nyomtatása nyomatatás

betűméret: kisebb nagyobb

Negyedszer zuhant le a pilóta, a gép a Dunába esett

Most negyedszer zuhant le az a pilóta, aki sportrepülőjével a Dunába esett. A gépet azóta sem találják, a szakemberek szerint a víz akár 100 kilométerre is elsodorhatta a roncsot. Most attól tartanak, ha egy kisebb hajó beleakad, az újabb balesethez vezetne. Mivel a megtalálás esélyei csökkentek, és drága a kutatás, már nem keresik tovább a gépet.

A vízben rendőrök és egy speciális kutatócsoport próbálta megkeresni a lezuhant gép roncsait. A motorcsónakra egy szonárt is felszereltek, ez azonban nem mutatott semmit. Csaknem 10 kilométeres szakaszt vizsgáltak át - hiába.

dr. Zsuffa András - mérnök, Octopus Mélytengeri Kutató Intézet: "Ha ez úszik és olyan mélységben úszik, hogy hajócsavar is beleakadhat, vagy a szárnyashajó elkaphatja, akkor abból nagy baj lehet, de ezt most senki nem tudja megmondani.

A több órás eredménytelen keresés után egy repülőt is bevetettek, hátha a magasból látszik a kisgép körvonala a víz alatt. Nem látszott. A kutatók szerint a víz mostanra akár 100 kilométerre is elsodorhatta a sportrepülőt.

A gép pilótája azt mondja, nem műszaki hiba miatt zuhant a vízbe, hanem, mert túl alacsonyan repült és nem vette észre a magasfeszültségű vezetéket.

Gergely Sándor, pilóta: "Nem akarom viccesen kifejezni magam, hogy elém ugrott a vezeték, de valószínű, hogy ez az én hibám, magasabban kellett volna repülnöm."

A férfi 11 éve repül, most zuhant le negyedszer. Engedélyét soha nem vonták vissza.

Nem keresik tovább azt a kisrepülőt, amely szombaton zuhant a Dunába Nagymarosnál. A rendőrség azt közölte, hogy drága a kutatás, a megtalálás esélyei pedig egyre kisebbek, hiszen a vízbe zuhant gép roncsa minden bizonnyal már több darabra szakadt. Elővigyázatosságból figyelmeztetik a határon belépő hajókat, hogy óvatosan haladjanak Nagymarostól lefelé. A magánrepülő Zebegény közelében szállva beleakadt egy áramtalanított, magasban feszülő vezetéknek, és emiatt kényszerleszállást hajtott végre a folyón. A pilóta a partra úszott, a gép pedig elsüllyedt.




A cikket az alábbi címen találja a HírTV portálján: